Ik wil leren geloven

blauwe cirkel
oranje cirkel GIS nieuw
groene cirkel

Wauw, wat gaaf!

Laten we daar maar eens mee beginnen, want dat is een mooie stap. We willen je op deze pagina uitleggen hoe we als Geloven in BoTu samen willen leren geloven. Ja, want het is niet zo dat wij de waarheid in pacht hebben als het gaat om geloven. Wat we wél doen, is samen op zoek gaan naar hoe geloven werkt in ons eigen leven, in de tijd waarin we leven, in de situatie waar we ons in bevinden. Hierin vinden we het belangrijk om samen op te trekken, van elkaar te leren en mensen de ruimte te geven om geloven te ontdekken.

Leren geloven is een avontuur, waarin je jezelf – en de wereld om je heen – anders gaat bekijken. En wie weet ontmoet je God ook op een nieuwe manier.

Ga je mee op avontuur?

Geloven is makkelijk en moeilijk tegelijk. Het is makkelijk omdat je het kunt oefenen, net als koken, de bal hooghouden en rekenen. Geloven kan iedereen: je hoeft niet heel slim te zijn om te geloven of alles in je leven op een rijtje te hebben. Dat is misschien wel de kern van leren geloven: je kunt altijd meedoen!

Tegelijkertijd kan geloven soms ingewikkeld zijn door ideeën die we hebben over wat geloven is, of door negatieve en teleurstellende ervaringen met de kerk of andere gelovigen. Deze ideeën en ervaringen vegen we niet onder het tapijt, maar leggen we op tafel om ze tegen het licht te houden: Klopt dit idee over God of over mijzelf? Hoe ga ik om met negatieve ervaringen met geloven of kerk uit het verleden?

Leren geloven: het begint met verlangen

Bij Geloven in BoTu kun je het christelijk geloof ontdekken op een manier en tempo dat bij jou past. Er zijn veel verschillende goede cursussen en manieren om meer over het christelijk geloof te leren, zoals de Alpha Cursus en IkzoekGod.nl. Bij Geloven in BoTu kiezen we ervoor beginnen we niet bij bepaalde thema’s van het christelijk geloof – hoe zinvol het ook kan zijn om het daar over te hebben – maar bij verlangen.

Verlangen zet ons in beweging. Je kunt verlangen naar een Turkse pizza of nieuwe sneakers, maar we kennen ook allemaal de ‘diepere’ verlangens, verlangen naar het goede, het ware, en het schone. Denk bijvoorbeeld aan het verlangen naar rust, echtheid, liefde, een goed en zinvol leven, wat je je daar dan ook maar bij voorstelt. We geloven dat deze ‘mooie’ verlangens niet uit de lucht komen vallen, maar bij God zelf vandaan komen, de bron van alles wat goed is.

Geloven is geen pakket van uitspraken of regels uit je hoofd leren en naleven, maar gaat dieper. Geloven gaat over je hart, je binnenste, je ziel. Het is geen verflaagje over je leven, maar gaat over alle terreinen van het leven: hoe je omgaat met anderen, waar je kracht uit put in de moeilijke momenten, hoe je de mooie momenten viert, hoe je jouw tijd, geld en kwaliteiten gebruikt en nog veel meer.

Leren geloven op een onbewoond eiland?

Geloven in BoTu is een pioniersplek. Dat betekent dat we geen verzameling individuen zijn die allemaal lekker hun ding doen, maar een groep mensen die zich verbonden voelt met elkaar. Dit vinden we heel bijzonder. Dat betekent namelijk dat we het leven niet in ons eentje hoeven te leven, maar met andere mensen mogen optrekken, van elkaar leren en de ander kunnen helpen of hulp mogen ontvangen van de ander. Geloven in je eentje is best lastig: het kan misschien wel een tijdje, maar het is veel mooier en waardevoller om het samen te doen: samen uit de bijbel lezen, samen bidden, samen huilen, samen lachen, samen zingen, samen eten.

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt bij Geloven in BoTu op verschillende manieren praktisch aan de slag met leren geloven. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.

Huisgroepen

De huisgroepen zijn kleine groepen (5 tot 10 personen) die elke twee weken bij elkaar komen om elkaar te ontmoeten, met elkaar te eten, te delen wat er speelt in hun leven en samen te ontdekken hoe de woorden en verhalen uit de bijbel richting kunnen geven in het leven. De huisgroepen zijn de ruggengraat van Geloven in BoTu: het is een plek waar ruimte is voor alle vragen en verhalen, waar je samen kunt bidden en meer kunt leren over de bijbel en het geloof.

Vieringen

Elke laatste zondag van de maand is er in Yess! (Rosenveldtstraat 54) een viering van Geloven in BoTu. In deze viering klopt het hart van de gemeenschap. Hier komen we als leerlingen van Jezus bij elkaar om te vieren en gemeenschap te oefenen. Hier klinken ook de woorden van God die we in ons leven van alledag mogen laten resoneren. Wie wij zijn, beïnvloedt hoe wij vieren. Als kerk maken we deel uit van Gods missie om in Jezus de wereld heel te maken.

Kijk hoe jij mee kan doen

In onze agenda zie je (in het blauw) wanneer en waar de activiteiten zijn waar je kunt leren geloven. Van harte welkom om mee te doen: kom eens naar een viering, bezoek een huisgroep of doe mee met de verbredingsavonden. Natuurlijk kun je ook even bellen, appen of mailen met pastor Nico van Splunter.

Scroll naar boven