2020.
In deze terugblik nemen we je mee op de reis die Geloven in BoTu in 2020 heeft gemaakt.
'Do it again': pionieren in BoTu
Vanuit Geloven in Spangen zijn we officieel 1 januari 2020 gestart met een nieuwe pioniersplek ‘Geloven in BoTu’ die zich richt op het gebied Bospolder-Tussendijken. Op het eerste gezicht geen ideaal moment gezien corona, maar er gebeurde iets bijzonders. We hebben geleerd dat onmogelijkheden soms kansen zijn die gezien en uitgepakt moeten worden.
Aansluiten bij behoeften en kansen
Met deze gedachte in het achterhoofd zijn we in juni 2020 een pop-up store begonnen in Bospolder-Tussendijken: dit concept hebben we doorontwikkeld tot de weggeefwinkel Yess! waar per week zo’n 400 huishoudens gratis boodschappen kunnen halen, maar ook betrokken worden bij de activiteiten daar. Zo zijn er clubs voor ouders en kinderen, worden mensen doorverwezen naar maatschappelijk werk – die ook in Yess! hun spreekuur hebben – en de levensmiddelen die uitgedeeld worden, zijn gesponsord door Jumbo en andere ondernemers uit Rotterdam en de bredere regio. Daarbij krijgen de vrijwilligers van Yess! de gelegenheid om hun vrijwilligersvergoeding op te sparen om een opleiding te doen.
Behoefte aan nabijheid
In het afgelopen jaar werden de uitdagingen en aandachtspunten van BoTu scherp voor het voetlicht gebracht door corona. Om hier goed op in te spelen, hebben we onze focus als volgt geformuleerd:
-
Aanspreken van het wijknetwerk
-
In contact blijven met de wijk
-
Helpen door passende activiteiten
-
Inspiratie bieden om vol te houden
Aanspreken van het wijknetwerk
Aan het begin van de eerste lockdown hebben we Delfshaven Helpt opgericht, een platform waarin op dit moment ruim 75 organisaties uit Delfshaven – van moskeeën en huisartsen tot gemeente Rotterdam, lokale kerken en jongerenwerkers – participeren om samen de schouders onder de wijk te zetten.
Een greep uit onze acties vanuit Delfshaven Helpt
Aan het begin van 2020 de online communicatie van Armoedeplatform Delfshaven – waar Geloven in Spangen ook in de stuurgroep zit – gaan doen, waarin we o.a. elk kwartaal een nieuwsbrief versturen naar 500+ professionals (van welzijns- en zorgorganisaties en gemeente) in Delfshaven met informatie over armoede(aanpak).
In april 2020 hebben we in Delfshaven ruim 750 voedsel- en levensmiddelenpakketten uitgedeeld met zowel houdbare als verse producten. Hierbij hebben we sleutelpersonen uit de wijk gevraagd om input wie het beste zo’n pakket zou kunnen gebruiken.
In samenwerking met Delfshaven Helpt hebben we in een aantal weken tijd voor 1100 laptops kunnen zorgen. Deze laptops hebben we uitgedeeld aan gezinnen in de wijken van Delfshaven om zo te kunnen voorzien in de behoefte die ontstond toen de kinderen thuisonderwijs moesten volgen.
Als je deelt, wordt het meer..
Daar geloven we heilig in. Daarom hebben we in 2020 zoveel mogelijk geprobeerd te delen, op verschillende manieren en in diverse vormen.
voedselpakketten
kerstpakketten
laptops
10.749
gezonde ontbijtjes
Wat betekent het om te pionieren in corona-tijd?
We hebben veel mogen betekenen op het gebied van samenwerking en praktische hulp, maar we hebben ook vol ingezet op passende vormen van vieren, samen leren, elkaar (vaak online) ontmoeten en samen te vieren wat ons beweegt, in het leven en in de wijk.